Bloc de les activitats destacades de les Escoles SI! 

Miércoles, 15 Noviembre 2017 00:00

El nostre enigma (Escola Escolàpies, Igualada)

Escrito por

EL NOSTRE ENIGMA

A les Escolàpies d'Igualada en Càrdio ens ha proposat un enigma: què és el que passa amb aquests fruits (carbasses, codonys i nous) quan passa el temps?

Escolapies octubre 2017

Al llarg d'aquest curs la nostra escola a dut a terme un Programa de Salut Integral que ha finalitzat amb la setmana saludable.

Durant aquest setmana els alumnes d’educació infantil han desenvolupat el Programa SI, Cicle Inicial s’ha centrat en la piràmide dels aliments, CM ha treballat els diferents aparells i CS ha focalitzat el seu treball en les diferents patologies i malalties cardiovasculars.

Són moltes i diverses les activitats que hem fet.

Tot seguit en podeu veure un petit resum.

TALLERS SALUDABLES

 L'APARELL CIRCULATORI (Cicle mitjà)

 

ELS SENTITS (Cicle mitjà) 

Podeu veure el detall de totes les activitats al nostre web http://agora.xtec.cat/ceip-terranostra/

TITELLA CÀRDIO

Al llarg de la setmana hem parlat molt del Càrdio, de les coses que li agraden i les que no, de les coses que li van bé i les que el perjudiquen, de la seva funció, ubicació dins del cos... Hem après moltes coses i molt interessants. Per acabar la setmana, hem fet un titella del Càrdio per poder-lo tenir a casa.

Titella joan pala 2017 1 Titella joan pala 2017 2

Titella joan pala 2017 3

 

EL MURAL DE LA FRUITA

A les Escolàpies d'Igualada hem fet un mural de la fruita sota el lema "Menja sa, menja fruita".

escolapies mural fruita 2017 1 escolapies mural fruita 2017 2

escolapies mural fruita 2017 3

També us compartim el nostre Lipdub de la salut!

https://drive.google.com/file/d/0BzxbjnK-EMGlQkhKSWJYT09iVzg/view

EL PROGRAMA SI! A LA SALLE BONANOVA

Durant aquesta setmana hem publicat una mostra del que hem estat treballant durant el curs.

EL MÉS IMPORTANT DE LA VIDA ÉS COM LA VIVIM. Per això, des d’infantil i conjuntament amb les famílies, fomentem el coneixement i les actituds per crear hàbits saludables.

Durant tot el curs hem anat realitzant activitats al voltant del Programa SI, el programa de Salut Integral.

 • Hem fet accions relacionades amb els tres components: la gestió de les emocions, amb l’alimentació i amb l’activitat física o l’esport.

 • Hem inclòs les activitats dins de les unitats didàctiques per tal de donar significat a les nostres accions sota el títol “de cap a peus” a P3, “tots som diferents” a P4 i “cuida’t molt” a P5.

 • Pel que fa a gestió de les EMOCIONS hem experimentat i expressat sentiments positius i negatius com ara alegria i tristesa i ens hem esforçat per ser empàtics.

 • Respecte COS i COR hem vivenciat des de reconèixer parts del cos, la silueta, les dades personals, l’evolució en el creixement...

 • Fent referència a l’ALIMENTACIÓ hem tingut llargues xerrades per fer esmorzars rics i saludables, elaborar amb fruites per exemple berenars sans i divertits, així com valorar la importància dels àpats en família, tranquils i compartint converses.

 • Finalment l’activitat FÍSICA o l’esport ens porten a la setmana de convivències del col·legi, la qual ens ajuda a motivar la Gimcana i les activitats esportives que si realitzen. Són importants tant l’activitat com el descans per a una bona creixença i per a una bona recuperació. Unes bones rutines d’higiene i de son, el ball, l’expressió corporal i no ens oblidem de la relaxació. Hem après algunes activitats / postures de Ioga que ens van molt bé per exercitar la respiració, la concentració i per trobar-nos amb nosaltres mateixos de manera que ens fan sentir a gust.

Així doncs, si el més important de la vida és com la vivim, el nostre propòsit és millorar la qualitat de vida!!!

La salle 2017 1 La salle 2017 4
La salle 2017 3 La salle 2017 2

La salle 2017 5

 

Jueves, 25 Mayo 2017 00:00

Jornada interescolar de la salut a Mataró

Escrito por

JORNADA INTERESCOLAR SALUDABLE A MATARÓ

Jornada Interescolar organitzada per la Secció de Salut de l’Ajuntament i les 4 escoles SI! de la ciutat (La Llàntia, Josep Montserrat, Cor de Maria i Tomàs Vinyas).

És la segona trobada que fem, aquest any només amb els  470 nens i nenes d’infantil perquè el volum d’alumnes ja és molt gran per mobilitzar-los a tots.

Vam fer un esmorzar conjunt a base de pa amb xocolata i va venir el Càrdio per ballar amb nosaltres. S’ho van passar molt bé!

Hi van col·laborar: la Fundació SHE, Fundació Ametller (que va donar una peça de fruita per cada infant) i la Diputació de Barcelona.

També van venir moltes famílies a veure l’activitat, a banda de les que van col.laborar en la preparació de l’acte.

Jornada interescolar mataro 2017 1 Jornada interescolar mataro 2017 2
Jornada interescolar mataro 2017 3 Jornada interescolar mataro 2017 5
Miércoles, 24 Mayo 2017 00:00

El gust dels colors (Escola Arrels, Solsona)

Escrito por

EL GUST DELS COLORS

El Grup alimentari Llobet, amb l’objectiu d’impulsar la bona alimentació i potenciar els hàbits saludables, ens va oferir un taller anomenat “El gust dels colors”. A través d’un conte, protagonitzat per la Cullerina, ens van explicar les propietats i vam aprendre a associar una propietat saludable a cada un dels colors de les fruites que ens van portar. A través de l’experimentació els nens i nenes de 3r i 4t van poder fer de cuiners i elaborar el seu propi arc de Sant Martí amb els colors de les fruites que prèviament havien pelat i trossejat. I finalment només ens quedava posar-ho en un got i menjar-nos la fruita. Per tant, vam aprendre que la fruita no només és sana, és bona i és bonica, sinó que fins i tot és divertit menjar-se-la.

Arrels colors 2017 2 Arrels colors 2017 4
Arrels colors 2017 1 Arrels colors 2017 3

ACTIVITAT DE BENVINGUDA AMB LES FAMÍLIES!

Fruit de la celebració de la setmana de la salut del curs passat, hem introduït una dinàmica de trobada els dilluns al matí, on famílies, alumnat i professorat fem una proposta conjunta els primers 10 minuts. Al llarg de la setmana de la salut d'enguany, aquesta activitat l'hem fet al llarg de la setmana. Hem fet la cançó "you are my sunshine", una cançó senzilla, acompanyada d'uns gests que la representen. Per parelles ens l'hem dedicat mirant-nos als ulls, i l'hem acabat amb una gran abraçada final, desitjant-nos un MOLT BON DIA!

joan pala 2017 families 1 joan pala 2017 families 2

 joan pala 2017 families 3

Miércoles, 10 Mayo 2017 00:00

Salvem a qui estimem! (Escola Arrels, Solsona)

Escrito por

SALVEM A QUI MÉS ESTIMEM!

La setmana del 27 al 31 de març, els nens i nenes de primer curs van tenir un repte molt important: havien de posar-se en la pell de diferents persones i aconseguir “salvar” els seus estimats ninos de peluix que havien dut a classe per fer el taller de reanimació.

Amb l’ajuda de la Mercè Nosàs, que és infermera, els alumnes van poder conèixer les accions necessàries per tal de poder actuar correctament en diferents situacions; com per exemple en cas de trobar-se algú inconscient, en cas d’ennuegar-nos menjant o en cas d’accident.

Després de descobrir quins eren els passos a seguir i la importància que té el telèfon d’emergències, van poder practicar diverses situacions amb els seus companys i els seus ninos. Així doncs, van posar en pràctica la maniobra de Heimlich, van col·locar els seus companys inconscients en una correcta posició per esperar els serveis sanitaris i fins i tot van practicar el boca-boca amb un ninot molt estrany que ens va portar la Mercè.

Tant van escoltar, que finalment i seguint els bons consells, es van convertir en uns bons metges i infermers i van aconseguir que els seus ninos i companys es recuperessin del tot.

Arrels 1 2017 repte Arrels 2 2017 repte
Arrels 3 2017 repte Arrels 5 2017 repte

Setmana de la Salut a l'escola

Al llarg de la setmana de la salut, que aquest any s'ha dut a terme del 13 al 17 de març, els alumnes de l’escola han realitzat diverses activitats encaminades a consolidar els hàbits saludables que s'han treballat en el marc del Programa SI.

Així, durant aquesta setmana, amb en Càrdio com a protagonista, hem fet cartells enunciatius, esmorzars i berenars saludables, activitats conjuntes… per acabar ballant tots junts la cançó del Càrdio!

Tallers de la setmana de la salut:

 • Recepte saludable: la macedònia
 • Danses saludables: zumba, yoga... i la coreografia d'en Càrdio!
 • Varem escriure i ballar una nova cançó d'en Càrdio (al ritme dels Catarres).
 • Mural de cors de paper, on els alumnes escrivien coses que podien fer per cuidar-se.
 • Representació teatral del recorregut que fa una poma dins el nostre cos quan ens la mengem.
Mingella 3 2017 Mingella 4 2017
Mingella 5 2017 Mingella 6 2017

Batuts saludables

Des de la Comissió del Programa Salud Integral de l’Escola Àuria us fem arribar les dues receptes de batuts saludables que vam tastar el divendres 24 de març dins la setmana de la Salut: Fem esport!!

activitat escola auria

 Batut Vermell

Ingredients:

Base de remolatxa (o maduixes)
Llet vegetal (de coco per exemple)
Poma sense el cor (a poder ser amb pell)
Cereals (opcional)
S’hi poden afegir raves, gingebre, suc de llimona o llima… per fer-ho més picant i/o refrescant. (opcional)

Batut Verd:

Ingredients:

Base d’espinacs frescos o col Kale (menys quantitat)
Branca d’api
Suc de llimona
Aigua (gel) o suc de pinya
Unes fulles de menta
Amb un punt de gingebre és més saludable i hi dóna un toc picant (opcional).

Tant amb el batut vermell com en el batut verd és necessari una batedora de got.

Bon profit!!

activitat escola auria 2

Més informació a http://www.apinas.cat/la-comissio-del-programa-de-salut-integral-de-lescola-ens-presenta-dues-receptes-de-batuts-saludables/

Les emocions a l'escola

Tal i com mostren les imatges, al primer curs del nostre centre estem treballant intensament les emocions.

A P4 també treballem molt a consciència la gestió emocional a partir de les emocions de cada dia, per això tenim el racó de les emocions on cada setmana anem posant amb qui estem contents, tristos o rabiosos. També hem creat el racó de la calma amb el pot inclòs per tal d'ajudar a regular algunes emocions a aquells alumnes que estan més neguitosos, nerviosos o requereixen una estona de tranquil·litat.

Tomas vinyas 2017 2

Tomas vinyas 2017 3

Tomas vinyas 2017 4
Tomas vinyas 2017 1

 La setmana de la salut

La setmana del 20 al 24 de març l’Escola Àuria d’Igualada va celebrar la Setmana de la Salut: Fem esport!!.

Va ser una setmana fantàstica en el què cada dia vam realitzar diverses activitats relacionades amb l’esport i la salut.

Les activitats que vàrem realitzar van ser partits de futbol entre alumnes i mestres, una xerrada amb la triatleta igualadina Anna Noguera, esportista d’elit, una masterclass de zumba i un esmorzar saludable amb batuts elaborats a base de fruites i verdures.

Us ensenyem unes quantes fotografies de les activitats!!

escola auria 1 escola auria 2
escola auria 3 escola auria 4

Els monstres supersans a l'escola

A les Escolàpies d'Igualada anem ampliant les mascotes de l'escola. Primerament, teniem a en Càrdio que ens saludava cada matí, ara, s'han unit a ell els monstres supersans, que, amb les seves emocions treballades amb anterioritat a la classe, ens donen el bon dia i s'acomiaden de nosaltres al marxar.

Escolapies igualada 2017 1 Escolapies igualada 2017 2
Escolapies igualada 2017 3 Escolapies igualada 2017 4

El Programa SI comença amb molt bon ritme a l'escola Monalco d'Igualada. A continuació us presentem les nostres primeres activitats del Programa de Salut Integral al nostre centre.

 

Un Càrdio per reis!

A les Escolàpies d’Igualada els reis ens van portar un Càrdio per a cada classe perquè el tinguéssim de mascota. Quan fem les activitats del programa SI! ell està amb nosaltres per ajudar-nos a fer les activitats i aprendre els continguts treballats!

Cardio Escolapies
Jueves, 02 Febrero 2017 00:00

El nostre esquelet (Escola Arrels, Solsona)

Escrito por

El nostre esquelet

A P-5 de l'escola Arrels de Solsona, aquest primer trimestre entre les activitats que hem fet del PROGRAMA SI ens han agradat molt les que hem fet per conèixer el nostre esquelet i com creixem i ens anem fent grans.

esquelet arrels 3 esquelet arrels 2
  • Vam mirar radiografies a la caixa de llum i vam poder veure diferents ossos del nostre cos.
  • Vam anar a tocar i observar un esquelet i vam poder parlar dels ossos que havíem vist a les radiografies.
  • A l’activitat en família vam buscar fotografies de quan vam néixer i d’altres de com anàvem creixent. Ens vam pesar i mesurar i vam parlar de tot això a la rotllana.
  • Per acabar vam penjar les fotografies de tots al suro de l’aula.
esquelet arrels 1

Records d'una setmana amb en Càrdio

La setmana passada vam fer un munt d’activitats relacionades amb la salut i amb en Càrdio. Per començar, durant tres dies per esmorzar vam estar menjant la fruita que ens enviava la Generalitat: pastanagues, pomes i peres.

setmana cardio joviat

Pel que fa a les activitats, podem dir que van ser molt variades. Només us n’explicarem algunes:

A EI3 vam poder fer servir un fonendoscopi real d’una mare que és infermera per auscultar el cor. Vam al·lucinar!

Els alumnes d’EI4 vam poder construir el nostre propi fonendoscopi amb dos pots de iogurt i cordill. També vam fer un mural amb tots els personatges amics del Càrdio que havíem conegut en el conte “la Clàudia coneix el Càrdio”. Ah! I vam fer un descobriment molt interessant! Cadascun de nosaltres va dibuixar alguna cosa que li fa por, i vam aprendre que la por la sentim quan no coneixem quelcom, però que quan ho arribem a conèixer, deixem de tenir por.

Els d’EI5 vam jugar a un memory musical que consistia en trobar parelles. Però a diferència dels memories als que estem acostumats, el que havíem de fer servir per aconseguir les parelles aquest cop eren les orelles!!!

setmana cardio joviat 2

A “Music” ens escoltàvem el cor abans i després de fer exercici físic. Amb el djembé o el teclat la mestra simulava el “tumtum” del bategar del nostre cor i caminàvem a diferents velocitats. També vam fer activitats de relaxació. A més, els elefants de Parvulari 3 anys vam escoltar diverses músiques i ens movíem de diferents maneres depenent de com ens feien sentir…


Podeu trobar més detalls de les activitats al següent enllaç:

https://joviatelpisdebaix.wordpress.com/2017/01/26/records-duna-setmana-amb-en-cardio/

Miércoles, 01 Febrero 2017 00:00

Cardioemoticons (Joviat, Manresa)

Escrito por

Escoltem diferents músiques i ens movem en relació a allò que sentim.

Us heu adonat de la importància que té la música sobre el nostre estat d’ànim? Quan estem tristos, escoltar una música concreta ens pot arribar a animar; o també ens pot ajudar d’una altra manera: convidant-nos a connectar amb el nostre sentiment de tristesa…

La visita del Càrdio a les classes de Parvulari 3 anys ens ha ajudat a reflexionar sobre els efectes de la música en el nostre cos i el nostre estat d’ànim. Amb els més petits del Parvulari ens hem adonat que no és el mateix el que sentim quan sona una música trista que quan n’escoltem una de ben animada. A l’hora de Music hem presentat i hem après a reconèixer algunes de les emocions del Càrdio: sad, happy, angry, and scared. Famílies, proveu de posar-nos aquesta música, a veure com reaccionem!!!

En Càrdio ens saluda cada matí

A les Escolàpies d'Igualada hem fet la mascota d'en Càrdio. El tenim a l'escala de l'entrada perquè ens saludi cada matí!

Cardio escolapies

Berenar saludable de tardor

Avui hem portat fruits de la tardor i hem fet un berenar molt saludable!

Hem aprotitat els fruits de la tardor del berenar per treballar sobre aquests: l'arbre fruiter, els colors, els gustos, les olors... A banda d'aprendre ens ho hem passat molt bé! i de pas hem fet un gran berenar!

20161101190826 tardor salut